yleisurheilu juoksu

Suomi menestyi EM-kisoissa 2022 upeasti – paras tulos 40 vuoteen

Suomalaiset yleisurheilijat näyttivät kunnolla kyntensä Münchenin yleisurheilun EM-kisoissa elokuussa 2022. Kotiin kannettiin kaksi kultamitalia, yksi hopea ja yksi pronssi. Muihin maihin verrattuna saalis ei ehkä ole kummoinen, mutta suomalaisurheilijat ovat yltäneet samanlaiseen saavutukseen viimeksi pitkät 40 vuotta sitten. Ateenassa vuonna 1982 käydyissä EM-kisoissa neljä mitalia olivat yksi kulta ja kolme pronssia. Saksan EM-kisat 2022 katkaisivat samalla suomalaisten surullisen, jo kuusi vuotta kestäneen tappioputken aikuisten yleisurheilun ulkoratojen arvokisojen saralta.

Murto, Raitanen, Mäkelä ja Etelätalo huippuvedossa

Münchenissä Euroopan mestaruutta pääsivät juhlimaan Wilma Murto ja Topi Raitanen. Murto pokkasi kultansa naisten seiväshypyssä ja Raitanen sai oman arvomitalinsa 3 000 metrin esteistä. Kristiina Mäkelän kaulaa koristanut hopea puolestaan irtosi kolmiloikassa ja Lassi Etelätalo nappasi pronssin keihäänheitossa. 

Wilma Murrolle kultaa tuonut hyppy oli kauden viimeinen, ja tulokset paranivat loppua kohden aina 460:een asti. Ensi kaudella Murto lupaa tavoitellaan lisää 470:n ja 480:n ylityksiä, ja palata harjoitusten periin uudella innolla. Oregonin yleisurheilun MM-kisoissa vatsavaivoista kärsinyt Topi Raitanen hallitsi Münchenin EM-kisarataa alusta loppuun. Vire ja taktiikka olivat kohdallaan ja alussa saatu kärkipaikka pysyi. 

Kolmiloikkatähti ja arvokisakonkari Kristiina Mäkelälle mitali oli selvä tavoite jo ennen kisoihin lähtöä. Hyppyjen taso on keskiarvollisesti noussut ja Münchenissä hienosäätö saatiin kohdalleen ja EM-hopean lisäksi Mäkelä pokkasi itselleen SE-tuloksen 14,64. Keihäänheittäjä Lassi Etelätalo kilpaili edellisen kerran EM-kisoissa kahdeksan vuotta aiemmin. Laakereillaan mies ei kuitenkaan ole levännyt, sillä Dohan MM-kisoissa hän sijoittui neljänneksi. Oregonin MM-kisoissa tuloksena oli 6.sija, mutta voimia selvästi säästeltiin EM-kisojen 86,44 metrin kiskaisuun. Mitali on Etelätalon ensimmäinen arvokisamitali, muttei toivottavasti viimeinen.

Kun kaikki EM-kisojen pistesijat huomioidaan, saa suomalaisten menestyjien lista viisi nimeä lisää. Silja Kosonen pääsi 5. sijalle ja Krista Tervo ylsi sijalle 8 naisten moukarinheitossa. Viivi Lehikoinen juoksi itselleen 6. sijan 400 metrin aitajuoksussa ja Senni Salminen otti sijan 7 kolmiloikassa. Toni Kuusela jäi keihäsfiinalin 5. sijalle. 

Tavoitteena huippu-urheilumenestyksen palauttaminen

Vaikka Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Sami Itani uhkasi dramaattisesti ennen EM-kisoja erota tehtävästään mitalisaldon jäädessä nollaan, ei ukaasia onneksi tarvinnut toteuttaa. Ilmoitus oli kuitenkin selvä viesti urheilujohdolle. Jos tulosta ei tule, on myös luottamustehtävissä työskentelevien henkilöiden kannettava vastuunsa. Epäonnistumisia ja huonoja tuloksia ei voida sälyttää vain urheilijoiden tai valmentajien hartaille. 

Vuodesta 2018 Sulin puheenjohtajana toiminut Itani on tehnyt merkittäviä muutoksia akatemiatoimintaan ja pyrkinyt parantamaan valmentajien toimintaedellytyksiä. Lisäksi Itani on nostanut lihavan kissan pöydälle, ja kritisoinut avoimesti suomalaisen urheilujohtamisen hyväveliverkostoja. 

Miehen mielestä myös rakenteita olisi hyvä tuulettaa, jotta tulokset kentällä näkyisivät parantuneina metreinä tai sekunteina. Aikaa monenlaisiin raikkautta ja positiivista ilmapiiriä lisääviin muutoksiin on, sillä Itanin toinen puheenjohtajakausi päättyy vasta vuoden 2024 lopussa.

Joensuun Kalevan kisat 2022

Jo ennen Saksan EM-kisoja moni suomalaisurheilija pakkasi varustelaukkunsa ja suuntasi Pohjois-Karjalaan Kalevan kisoihin. Kyseessä olivat joka vuosi järjestettävät yleisurheilun Suomen-mestaruuskilpailut, ajankohtana 4.–7.8. elokuuta ja paikkakuntana Joensuu. Vuoden 2023 Kalevan kisat järjestetään Lahdessa, ja sitä seuraavia kisoja isännöivät Vaasa (2024) ja Espoo (2025). 

Joensuun Mehtimäen urheilukentällä nähtiin huippusuorituksia muun muassa miesten keihäänheitossa ja naisten 200 metrin juoksussa. Anniina Kortetmaa saavutti tuplakultaa naisten 100 ja 200 metrillä ja Lassi Etelätalo nakkasi viimeisellä heitollaan SM-kultaa 84,62 metrin tuloksella. Oliver Helander jäi EM-kisojen ulkopuolelle, kun Münchenin kisapaikka ratkottiin Toni Keräsen ja Toni Kuuselan välillä.

Joensuun kotiyleisö pääsi kunnolla hurraamaan silloinkin, kun kisojen tuplamestari Kotiranta nousi 10 000 metrin matkalla kovalla kirillä kärkeen, ja hankki itselleen ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Toinen kulta kilahti heti perään 5 000 metrin matkalta. 

Elmo Lakka puolestaan sai jo kahdeksannen Suomen mestaruusmitalin 110 metrin aidoissa ja Sara Kuivisto kuittasi seitsemännen peräkkäisen Kalevan kisojen voiton naisten 800 metrillä. Samuel Purola teki uuden SE-ennätyksen 20,62 miesten 200 metrillä ja naisten kuulantyönnössä Senja Mäkitörmä hankki 17,51 työnnöllään viidennen Suomen mestaruutensa. Kiekonheittäjä Frantz Kruger nappasi kahdeksannen kultamitalinsa ja Heta Tuuri hyppäsi korkeutta toiseen mestaruuteensa.

Ruotsi-ottelu 2022 – rakas vihållinen

Ruotsin ja Suomen kesken käytävät yleisurheilun maaottelu tunnetaan monella nimellä, kuten Finnkampen, Suomi-Ruotsi-maaottelu ja Ruotsi-ottelu. Vuodesta 1950 lähtien järjestetty kisa käydään vuosittain ja kaksipäiväisen urheilutapahtuman aikana molempien maiden yleisurheilun huiput asettuvat toisiaan vastaan sekä aikuisten että nuorten sarjoissa. Vuonna 2022 Helsingin olympiastadion isännöi yleisurheilun Ruotsi-ottelun 3.–4. syyskuuta. 

Kuhunkin lajiin osallistuu molemmista maista yhteensä kolme urheilijaa, ja menestys jakautuu usein varsin tasaisesti. Suomen miehet ovat voittaneet Ruotsin 46 kertaa ja naiset höykyttäneet ruotsalaisia kilpasisariaan 25 kertaa. Kilpakävelijöille on oma erillinen maaottelunsa eikä heidän pisteitään lasketa maaottelun pisteisiin. Yksilölajeissa voittaja kerää seitsemän pistettä, toiseksi tullut saa viisi pistettä ja sijoille 3-6 sijoittuneet porrastetusti yhden pisteen vähemmän. Jos tulosta ei tule tai se hylätään, ei kyseisestä lajista kerry lainkaan pisteitä. 

Vuoden 2022 Suomi-Ruotsi-ottelussa Ruotsi hallitsi menoa monella osa-alueella – miesten, naisten, tyttöjen ja poikien sarjassa. Ainoastaan kilpakävelyssä Suomi repäisi itselleen 44 pistettä jättäen Ruotsin jälkeensä 21 pisteellä. Loppupisteet miesten sarjassa olivat 204,5 Suomelle ja 227,5 Ruotsille. Suomen naiset puolestaan saivat 205,5 pistettä ja ruotsalaiset 225,5 pistettä. 

Lajikohtaisia sinivalkoisia huippuhetkiä nähtiin kuitenkin naisten 800:lla ja 1 500 metrillä, kun Sara Kuivisto nappasi molemmista voiton. Suomi oli Ruotsia parempi myös naisten pitkässä viestissä, miesten keihäässä ja seipäässä, naisten kiekonheitossa, naisten 100 metrin aidoilla ja miesten 110 metrin aidoilla. 

Vuoden 2022 yleisurheilun kisakalenteri päätökseen

Yleisurheilun saralla vuonna 2022 jäljellä ovat enää SM-viestit, SM-moniottelut sekä PM- että EM-maastot. Vuonna 2023 panoksia nostetaankin kunnolla, kun yleisurheilun MM-mitaleista kisataan Unkarin Budapestissä 19.–27.elokuuta.